keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Seikkailu Azoreilla alkaa

Tulimme Azoreille, pienelle Terceiran saarelle Angra do Heroismon kaupunkiin 10.2.2019. Tarkoituksenamme on suorittaa täällä sairaanhoitajaopintoihin liittyvät työharjoittelut (mental health nursing and gerontology) ja olla täällä 3,5 kuukautta. Olemme vaasalainen aviopari ja opiskelemme yhdessä SeAMKissa, opinnot aloitimme syksyllä 2017. Azoreille lähdimme koko perhe eli meillä on mukana 14-vuotias tyttö ja 12-vuotias poika. Portugalia emme puhu kovin montaa sanaa eli englannilla yritämme pärjätä.


Tätä blogia kirjoitamme yhdessä ja tämä blogi on osa opintojamme. Aloitus on vähän viivästynyt, koska ensinnäkin oli vaikea oppia tämän blogin kirjoittamisen käytäntö ja kahta kirjoittajaa emme ole onnistuneet vieläkään tähän liittämään ja toisekseen, meidän alku on ollut täällä niin elämystentäyteinen ja tietyllä tapaa uuvuttava, että ei ole ehtinyt ja jaksanut tähän blogiin perehtyä. Mutta tästä eteenpäin kirjoitetaan sitten sitäkin vauhdikkaammin tai ainakin yritämme.

Ensimmäisen viikon pidimme täällä lomaa, perustimme kotia ja tutkimme saarta. Asunto meillä on Airbnb:n kautta, koska edullista kalustettua vuokra-asuntoa oli vaikea saada. Vuokran päälle olisi tullut vielä lämmityskulut, sähkölaskut, vesilaskut, kaasumaksut ym. Lisäksi otimme yhteyttä useaan eri vuokranantajaan, mutta harva heistä vastasi mitään. Airbnb osoittautui helpoksi ja turvalliseksi vaihtoehdoksi, lisäksi asunnon omistajaan saamme yhteyden helposti Airbnb:n kautta tai hänen henkilökohtaisesta puhelinnumerosta. Yksinäinen opiskelija olisi saanut 150 eurolla opiskelija-asuntolasta huoneen, mutta meille perheellisinä asuminen tuli paljon paljon kalliimmaksi. Asunnossamme on 4h+k+patio. Ensin asunto tuntui tosi kostealta ja kylmältä ja haisi kostealta kellarilta, mutta aurinkoisina päivinä kuivuu ja lämpiää nopeasti. Näissä asunnoissa ei täällä ole keskuslämmitystä ollenkaan, mutta onneksi on erillinen kaasulämmitin tarvittaessa käytettäväksi. Me olemme kyllä käyttäneet sitä joka päivä. Pyykkiä kun pesee, pitää valita sellainen päivä, että aurinko varmasti paistaa, koska sisällä ei pyykit kuivu ollenkaan. Sää on kuitenkin sen verran vaihteleva täällä, että oikeastaan joka päivä näin talvisaikaan jossain vaiheessa ripottelee vettä. Se on aika haasteellista pyykkien suhteen. Mutta kun aurinko paistaa, on se todella lämmin ja vaikka lämpötila olisi +16, tuntuu se täällä +20 ainakin.

Kaikki toimii täällä kaasulla. Hella on kaasuhella ja jopa vesikin lämmitetään kaasulla. Jääkaappi ja valot sentään toimivat sähköllä. Uunia täällä ei ole ollenkaan ja se on ollut aika harmi, yllättävän paljon olisi uunia lapsiperheessä jo tarvinnut. Onneksi on sentään mikro.


Ensimmäisen viikon ajan meillä oli auto vuokrattuna eli pääsimme tutkimaan saarta. Aivan mahtavia maisemia täällä kyllä on ja tuo meri on todella vaikuttava. Meille vaasalaisille meri on aina tärkeä, täällä onkin päässyt ihastelemaan todellisen valtameren kuohuja ja maininkeja. Varsinkin myrskyisellä säällä aallot on todella valtavat ja kuohuvat, jopa vähän pelottavat, erityisesti oli sinä iltana kun täällä annettiin oikein myrskyvaroitus. Tuo meri tekee ilman myös hyvin raikkaaksi ja happirikkaaksi.


Ensimmäisen viikon jälkeen saimme naamamme punoittaviksi, koska aurinko oli salakavalan lämmin emmekä löytäneet mistään kaupasta aurinkorasvaa. Tai löytyhän jostain yhtä merkkiä, mutta se oli niin hajustettua, että ei sitä olisi pystynyt käyttää. Lopulta hoksasimme etsiä aurinkorasvaa apteekista ja siellähän niitä olikin paljon eri vaihtoehtoja. No sitten tosin alkoi sateet ja pilviset päivät, että eipä ole rasvaa tarvittukaan.

Täällä muuten käytetään joka asiassa ja paikassa paljon voimakkaita hajusteita ja hajusteyliherkälle ihmiselle se on ihan hirveätä. Asunnostakin löytyi mitä kummallisemmista paikoista hajusteita, muun muassa vaatekaapeista, ja veimmekin ne kaikki heti ensitöiksemme pihan patiolle. Hajustamatonta pesuainetta oli tosi vaikea löytää, varsinkin kun kaikki luki portugalin kielellä, mutta onneksi kaupan myyjät auttoivat.



2 kommenttia:

  1. Hienoa! Saari on uskomattoman kaunis. Sain olla siellä pari vuotta sitten yhden viikon. Nautinnollista oloa ja hyvää harjoittelujaksoa. Kuumat lähteet monenlaiset vedet tulevat teille vielä tutuiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva kuulla, että joku muukin on ihastunut tähän saareen :)

      Poista

Lissabon

São Miguelilla tuli mieleen, että olipa hyvä kun meidän työharjoittelu oli just Terceiran saarella São Miguelin sijaan. Se oli pieni paikka,...